Stichting Bewonersbelangen Veenhuizen

“Veenhuizen, slechts 5 uren gaans van Groningen verwijderd”

Dit jaar bestaat Veenhuizen 200 jaar. Passend bij deze mijlpaal vonden we een mooi artikel in de Nederlandsche Staatscourant van 16 juli 1824. Net iets minder dan 200 jaar geleden bezocht een journalist uit Groningen ons dorp. Hij kwam lopend uit Groningen wat slechts 5 uur wandelen bleek. In het artikel beschrijft de journalist wat hij aantrof in Veenhuizen. Het derde gesticht was in aanbouw maar de andere twee gestichten waren al een jaar in gebruik. Hij was onder de indruk van wat hij aantrof. Lees het hele artikel door onderstaande link te gebruiken. Het item over Veenhuizen staat rechtsboven op de tweede pagina.

Veenhuizen 1824

Het artikel vonden we via de website Delpher. In Delpher vind je miljoenen historische kranten, boeken en tijdschriften uit de collecties van bibliotheken, archieven en wetenschappelijke instellingen. Je kunt alle digitaliseerde teksten gratis, woord voor woord doorzoeken, zonder dat je daarvoor een account nodig hebt.

Kijk op http://delpher.nl